Tarih: 26.12.2022 12:06

Su En Büyük Mirastır

Facebook Twitter Linked-in

ve Tarımsal Sulamada Su Tasarrufu” konulu toplantı yapıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, DSİ 19. Bölge Müdürlüğü ve İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü işbirliği ile “İklim Değişikliği ve Tarımsal Sulamada Su Tasarrufu” konulu toplantı düzenlendi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, il protokolü muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

- Su Hayattır

İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız’ın açılış konuşması ile başlayan programda konuşan Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, kaynakların bilinçsiz bir şekilde kullanılmasından dolayı sorunlarla karşı karşıya olduklarını söyledi. Sivas’ta yaşanan su sorununa değinen Başkan Bilgin, “Malumunuz Sivas’ta uzun yıllardır son dönemdeki iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle içme suyu sorununu yaşıyoruz. İnşallah çok kısa bir zamanda proje tamamlandığı zaman sorunu çözmüş olacağız ama bu durum gösterdi ki aslında sınırsız bildiğimiz, hiç bitmeyecek sandığımız doğal kaynakların da bir sonu var ve bu da bir gün bitecek. Bugün Tarım Orman Müdürlüğümüz, DSİ ve Çevre Şehircilik Bakanlığımızla aslında tarımsal alandaki bu hususun önemini ortaya koymak, farkındalık oluşturmak ve israfı önlemek tasarrufu teşvik etmek amacıyla anlamlı bir programı icra etmişler. İnsan ihtiyaçları sınırsız ve insan maalesef hızlı bir şekilde tüketiyor. Bu noktada tarımsal sulamada su olmazsa üretim yok hepimiz burada suyun önemini biliyoruz. Son dönemlerde yapılan barajlar ve sulama kanalları ki 20 yılda DSİ Genel Müdürlüğümüz ilimiz genelinde birçok barajı yaparak sulama hatlarını çekerek çiftçilerimizin katma değeri yüksek ürünler üretmesine katkı sağladı. Su hayattır, suyun olmadığı bir noktada hayat olmuyor.” ifadelerini kullandı.

- İlimizde Su Sorunu Kısa Zamanda Giderilecek

Günümüzde yaşanan en büyük küresel sorunlardan birisinin suya olan ihtiyaç olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek, ilimizde yaşanan su sıkıntısının kısa zamanda çözüleceğini belirterek “Dünya genelinde ve ülkemizde nüfus hızla artmakta, su kaynakları tükenmekte, iklimler ise değişmektedir. Bu sebeple başta su kaynaklarımız olmak üzere tüm doğal kaynaklarımızı çok daha dikkatli ve tasarruflu kullanmak, israftan kaçınmak hepimize düşen ortak bir görevdir. Sizlerin de yakından takip ettiği gibi şehrimiz de yakın zamanda su sıkıntısı yaşayan illerden birisi haline gelmiştir. Kentteki su sorununu çözmek üzere yapılan çalışmalar belli bir zaman almış nihayetinde Pusat Barajı’ndan derivasyon yöntemi ile sorun giderilme noktasına gelmiştir. Kamuoyu da bu projeyi yakından takip etmiştir. İnşallah çok yakın bir zamanda da ilimizdeki su problemi giderilmiş olacak. Bundan sonraki süreçte ise suyu doğru kullanmak ortak bir ödevimiz olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

- Tedbirleri Almak Zorunluluk Haline Geldi

Son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle tarımsal üretim politikalarının da değişmeye başladığını ifade eden Vali Şimşek “Bu nedenle bu sektörde de israftan kaçınmak ve gerekli tedbirleri almak bir zorunluluk haline gelmiştir. İşte bu toplantımızda alınacak bu tedbirleri ve izlenecek yol haritasını konuşacağız. Çözüm yolları arayacağız hep birlikte. Mevcut kaynaklarımızı verimli kullanmak adına buradan çıkacak fikirler şüphesiz bölgenin kalkınmasına ve kaynaklarımızın tasarruflu kullanılmasına önemli katkı sağlayacaktır.”

- Su En Büyük Mirastır

Üreticilere uyarılarda da bulunan Vali Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birazdan ilgili kurumlarımız bizlere sunum yapacaklardır. Ancak burada özellikle üreticilerimize ve kurumlarımıza şunları ifade etmek istiyorum. Derelerden, göllerden vb alanlardan suyu izinsiz bir şekilde alarak doğanın dengesini bozmayalım. DSİ’den su tashihi olmadan sulamaya başlamayalım. Suyun yatağını değiştirip ekolojik dengeye zarar vermeyelim. Aşırı sulamadan kaçınalım. Nöbetleşe ekime dikkat edelim. Üst üste aynı ürünü ekmeyelim, daha az su isteyen ürünler ekelim. Sulak alanlarda drenaj sisteminden uzaklaşalım. Doğanın dengesini bozmayalım. Yeraltı sularındaki düşüşlerde belli bir derinlikten sonra su çekiminin ekonomik olmaktan çıkacağını unutmayalım. Kapalı şebeke sulama sistemi ile buharlaşma ve kaçak kullanımın önüne geçelim. Akıllı tarım uygulamalarına yönelelim. Unutmayalım ki su ve toprak geleceğimizin emanetidir. Bu emanetlere sahip çıkarak, çocuklarımıza da güzel bir dünya bırakabiliriz. Öyle ümit ediyorum ki alınacak tedbirlerle ilimizde suyu daha doğru ve tedbirli kullanarak geleceğe de büyük bir miras bırakmış olacağız.”

Konuşmaların ardından suyun öneminin anlatıldığı kısa film katılımcılara izlettirildi. Toplantı, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Devlet Su İşleri 19. Bölge Müdürlüğü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün sunumları ile sona erdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —