Bugün, 22 Aralık 2024 Pazar

Arıcılığın Önemli Merkezi Olan Sivas’ta Bal Hasadı Başladı

Arıcılığın Önemli Merkezi Olan Sivas’ta Bal Hasadı Başladı

Arıcılık işletme sayısı bakımından Türkiye ikincisi, bal mumu üretiminde Türkiye birincisi ve bal üretiminde Türkiye dördüncüsü olan Sivas’ta bal hasadı başladı. Sivas Valisi Yılmaz Şimşek,

Bal üretiminde Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Sivas, organik bal ve arı ürünleri ile de söz sahibi olma yönünde iddiasını sürdürüyor. Geniş bir yüzölçümüne sahip, bitki florası bakımından ve aynı zamanda endemik bitki yönünden birçok türe ev sahipliği yapması nedeniyle arıcılığa uygun bir coğrafyada olan Sivas’ta 3 bin 750 arıcılıkla ilgilenen üretici toplamda 6 bin 500 ton bal üretimi beklenmekte.

Zara ilçesine bağlı Ahmethacı köyünü ziyaret eden Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, bal hasadı yaptı. Arıcı kıyafeti giyerek hasadı gerçekleştiren Vali Şimşek, arıcılara bol ve hayırlı hasatlar dileğinde bulundu.

Yıllardır arıcılık ile uğraşan Amil Şimşek’e misafirperverlikleri için teşekkür eden Vali Şimşek “Zara ilçemiz Ahmethacı köyünde bir arıcılık işletmesine konuk olduk. Misafirperverliklerinden dolayı Amil amcamıza ve Gülsen teyzemize teşekkür ediyoruz. Gerçekten burada çok güzel bir arıcılık tesisi oluşturmuşlar ve yıllardır da arıcılıkla uğraşıyorlar. 300 arıdan 80 arıya düşmüş ama hala arıcılığa devam ediyorlar” dedi.

- 6 bin 500 Ton Bal Üretimi Bekleniyor

3 bin 750 üreticinin olduğu Sivas’ta bu yıl yaklaşık 6 bin 500 ton bal üretiminin beklendiğini ifade eden Vali Şimşek “Sivas ülkemizin önemli bir tarım ve hayvancılık merkezi ve arıcılık da bu anlamda öne çıkan bir faaliyet. Çünkü ilimiz arıcılığa son derece elverişli. Geniş bir coğrafyası var ve bu coğrafya da arıcılığa elverişli bitki örtüsü ve zengin bir faunaya sahip ilimiz ve gün geçtikçe memnuniyetle görüyoruz ki ilimizdeki arıcılık faaliyetleri de gelişiyor. Arıcılık yapan vatandaşlarımızın sayısı artıyor. Bizlerde devlet olarak arıcılık yapılmasını, arıcılık yapan vatandaşlarımızı destekliyoruz. Gerek eğitim faaliyetleriyle gerekse zaman zaman projelerle kovan desteği veriyoruz ve çeşitli malzeme desteği veriyoruz. Bunun da sonucu alıyoruz. Çünkü ilimizde şuanda işletme anlamında büyük bir artış söz konusu. Arıcılık işletmesi sayısı bakımından ilimiz şuanda Türkiye ikincisi. Toplamda 3 bin 750 civarında bir arıcılık işletmesi söz konusu ilimiz genelinde. Bal üretiminde de ülkemizde dördüncü sıradayız. Yaklaşık 6 bin 500 ton civarında bal üretimi söz konusu. İnşallah bu tür çaba ve çalışmalarımızla ilimiz genelindeki arıcılık işletme sayısını ve bal üretimini daha da yüksek seviyelere, daha iyi noktalara taşımayı hedefliyoruz. Ben tekrar arıcılık yapan kardeşlerimizi buradan selamlıyorum ve Amil amcamıza ve Gülsen teyzemize de tekrar misafirperverlikleri için teşekkür ediyoruz. Sezonları hayırlı bereketli olsun inşallah emeklerinin karşılıklarını aldıkları güzel bir bal sezonu onlara nasip olur” ifadelerini kullandı.

Vali Şimşek bal hasadının ardından Zara ilçesine bağlı Sedille köyü ile Tekeli mezrasını da ziyaret ederek vatandaşlarla sohbet etti. Vali Yılmaz Şimşek son olarak Sedille köyüne bağlı Salmakan mezrasında Sedat Arslan'a ait büyükbaş hayvan çiftliğini ziyaret etti.

Vali Yılmaz Şimşek’e ziyaretlerinde İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şakir Öner Öztürk, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Şarkışla, Zara Kaymakamı Enes Emircan Buyuran, İl Jandarma Komutan V. Orhan Yurdakul ve İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız eşlik etti.



  • Pazar 1 ° / -4.7 ° Yoğun kar yağışlı
  • Pazartesi 1 ° / -5.2 ° Sisli
  • Salı 2.4 ° / -1.7 ° Puslu