Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

5. Sivas Tarım Fuarı Kapılarını Açtı

5. Sivas Tarım Fuarı Kapılarını Açtı

Sivas Kongresinin 99. Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen ilçeler sergisi ve AGRO Sivas 2018 Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı törenle açıldı.

Sivas Kongresinin 99. Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen ilçeler sergisi ve AGRO Sivas 2018 Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı törenle açıldı.
Kongre Merkezi ve Fuar Alanında düzenlenen programa Valimiz Davut Gül´ün yanı sıra; TBMM Milli Savunma Komisyon Başkanı ve Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Sivas Milletvekilleri Habip Soluk, Semiha Ekinci, Ahmet Özyürek, Ulaş Karasu, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, kaymakamlar ve belediye başkanları ile diğer kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.
Programda yaptığı konuşmada Valimiz Davut Gül, Sivas´ın tarım da dâhil olmak üzere kamu yatırımlarında hak ettiğinin fazlasını aldığını belirtti. Sivas´ın vergi sıralamasında 57´nci, kamu yatırımlarında aldığı payda ise 9´uncu sırada olduğunu vurgulayan Gül, tarım ve hayvancılıkta da gereken desteğin verildiğini ve son 15 yılda kamu yatırımları anlamında 15 milyar lira harcandığını söyledi. 
Sivas Kongresi´nin önemine de değinen Gül, 4 Eylül 1919´daki birlik ve beraberlik içerisindeki o ruhu tekrar yaşatmak istediklerini söyledi.
TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz ise tarım sektörünün hem ülke hem de Sivas için hayati önem arz ettiğini dile getirdi.
Ülkede yaklaşık 5,5 milyon insana istihdam sağlayan tarımın, ülkenin gıda güvenliği ve halkın sağlıklı beslenmesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, 'Nasıl ülkenin sınırlarının güvenliği önemliyse, gıda güvenliği ondan çok daha önemlidir. Karnını doyuramadığınız askerin sınırda nöbet tutabilmesi mümkün olmaz.' diye konuştu. 
Yılmaz, 2002´de 36 milyar olan tarımsal gelirin 2017 yılında 188 milyara yükseldiğini belirterek, 'Üretmeden bunu yapabilir misin? 80 milyon nüfusumuzu besliyoruz yetmez, yurt dışından 5 milyon Suriyeli, Afgan ve Iraklı gelenler var, besliyoruz. 40 milyon turist geliyor, besliyoruz. Bir de geçen yıl 17 milyar dolarlık ihracat yapıyorsun. Üretmeden ihracat yapabilmek mümkün mü? 2002´de 4 milyar dolar ihracat yapıyorduk, şimdi 17 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Tarımsal milli gelirimiz 36 milyar dolarken şimdi 188 milyar liraya çıkmış.' ifadelerini kullandı.
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, yerli üretimin desteklenmesi ve yerli gübre üretiminin artırılması gerektiğini belirtti.
Destici, 4 Eylül Sivas Kongresi Kültür ve Sanat Şenliği etkinlikleri kapsamında düzenlenen, 5. Sivas Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı´nın açılışında yaptığı konuşmada, bugünün sadece Sivas için değil, Türkiye, Türk ve İslam coğrafyası için de tarihi günlerden birisi olduğunu söyledi.
Sivas´ın tarım ve hayvancılık bakımından, tarım arazilerinin büyüklüğü ve işlenebilirliği bakımından Türkiye´nin dördüncü büyük şehri olduğunu dile getiren Destici, 'Biz bunu daha verimli hale nasıl getirebiliriz, ürettiğimiz ürünü nasıl değerli hale getirebiliriz, bunun sanayisini nasıl kurabiliriz, bunun endüstrisini nasıl kurabiliriz? Hep birlikte bunun uğraşını vermemiz gerektiğini düşünüyorum.' dedi.
Fuar açılışının ardından Destici, Yılmaz, Gül ve diğer davetliler ilçeler sergisi ile stantları gezerek bilgi aldı. 
İlçeler Sergisi ve AGRO Sivas 2018 Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı, 8 Eylül´e kadar açık olacak.



  • Salı 21.6 ° / 6.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 23.1 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Perşembe 22.8 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı