Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

TBMM Başkanvekili Adan: 'Direnişin Şehri Sivas´ta Olmaktan Dolayı Mutluyum'

TBMM Başkanvekili Adan:

Türkiye Cumhuriyeti´nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi´nin 99. yıl dönümü etkinlikleri ilimizde çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Türkiye Cumhuriyeti´nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi´nin 99. yıl dönümü etkinlikleri ilimizde çeşitli etkinliklerle kutlandı. 
Atatürk Kongre Müzesi´nde Sivas Devlet Tiyatrosu oyuncuları tarafından Sivas Kongresi´nin temsili olarak canlandırılmasıyla başlayan program TBMM Başkanvekili Celal Adan, Valimiz Davut Gül, Sivas Garnizon ve 5. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Ömer Ertuğrul Erbakan ve Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın´ın Atatürk Anıtı´na çelenk sunması ile devam etti.
Daha sonra tören programına geçildi. Törende konuşan Valimiz Davut Gül, Sivas Kongresi´nin 99. yıl dönümünü büyük bir heyecanla kutladıklarını dile getirerek, 'Sivaslının tarihinde övündüğü en önemli olaylardan bir tanesi kongreye ev sahipliği yapmasıdır. Bunu o dönemki din adamları, Sivaslı eşraflarla, esnaflarla, Sivas´ın yerli halkı ile ortaya koydular. Gazi Mustafa Kemal o gün şu sözleri söyledi; ‘Sivas emin şehir´. Üzerinden 99 yıl geçti Sivas yine emin şehir. Sivaslılar yine emin insanlar.' dedi.
Manda ve himayenin kabul edilmemesinin önemine değinen Gül, 'Birlik ve beraberliğimizi muhafaza ettik etmeye de devam ediyoruz. Farklılıklarımızı zenginlik olarak görüyoruz. Biz Sivas´ta da bunu yaşıyoruz. Türkiye´de de bunu yaşıyoruz ve inşallah böyle yaşatacağız.´´ diye konuştu.
Daha sonra söz alan TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz da insanların hayatlarında dönüm noktaları olduğu gibi milletlerin hayatında da dönüm noktaları olduğunu ifade ederek, ´´4 Eylül Sivas Kongresi de bu milletin dönüm noktalarından biridir. Sivas Kongresi sadece Sivas için değil Türkiye için dönem noktasıdır. Bir ve beraber olmak, bir millet olmak ancak ortak hafızanın yaşatılması ile mümkündür. Bu tür etkinlikler milletlerin ortak hafızasının yaşatılmasına hizmet eder.´´ dedi.
Sivas Kongresi gibi tarihi olayların bugünü inşa ettiğini dile getiren Yılmaz, ´´Millete dayanmayan, toplumun desteğini almayan, milletin gücünü işler hale getirmeyen bir devlet yapısının varlığını sürdürme şansı yoktur. Devletsiz millet olabilir fakat milletsiz devlet olmaz. Bu millet Erzurum ve Sivas Kongresi gibi oluşumlarla millet iradesini ortaya koymayı ve yeni bir devlet kurmayı başardı. Sivas Kongresi´nde alınan kararlardan ‘Milli iradeyi hâkim kılmak esastır´ ilkesi bugünde önemini korumaktadır. Milli irade bin yıldır bu topraklarda yaşayan milletin tarihinden, kimliğinden, inancından, kültüründen beslenen bağımsız ve hür iradesidir. Sivas Kongresi´nin ruhu budur. Bu ruha sahip olduğumuz takdirde hiç şüpheniz olmasın tüm gazi ve şehitlerimizin ruhları şad olacaktır. ‘Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar olacaktır.´´ ifadelerini kullandı.
Son olarak kürsüye gelen TBMM Başkanvekili Celal Adan ise 99 yıl önce bugün bu milletin istiklali ve istikbali için bir haykırış yükseldiğini ifade ederek, ´´Bu haykırış bütün Anadolu ve Rumeli adına ortaya konmuş bir iradedir. Türk milletini işgalcilere karşı topyekün ayağa kalkmaya çağırmıştır. İşte o ilk sesin yükseldiği yerde, duvarlarında tarihin bir nabız gibi attığı kutlu bir şehirde, direnişin ve dirilişin şehri Sivas´ta olmaktan dolayı mutluyum, gururluyum. Bu anı bana yaşattığı için Cenab-ı Allah´a şükrediyorum.´´ dedi.
Sivas Kongresi´nin tarihi sürecini ve tarihi kahramanlıklarını anlatan Adan, ´´Bin bir zahmetle Anadolu´nun dört bir köşesinden yolları revan olan, yokluğun, yoksulluğun, tehlikelerin ket vurduğu mesafelerde sayısız badire atlatan vatan sevdalısı bir avuç yiğit, yiğitlerin şehri Sivas´a gelmiştir. Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere kapısını çalan bu vatanperverleri Sivas, bağrına basmıştır.´´ diye konuştu.
Sivas Kongresi´nden çıkan ve dalga dalga tüm dünyayı saran iradenin deniz aşırı uzak ülkelerin Anadolu´yu işgal planlarını bozduğunu hatırlatan Adan, emperyalist devletlere karşı büyük bir direnç sergilendiğini söyledi. Türk kahramanlıklarından örnek veren Adan, ´´Bin yıl önce ‘Üstte mavi gök çökmedikçe, altta yağız yer delinmedikçe senin töreni kim bozabilir´ diyen 100 yıl önce ‘Ya istiklal ya ölüm´ diyen millet teslim olmayacaktır. Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarından devraldığımız 2 bin yıllık kutlu Türk devletine helal gelmeyecek ve gelecek nesillere emanet salimen aktarılacaktır. Türkiye ilelebet payidar kalacaktır.´´ şeklinde konuştu.



  • Perşembe 15.9 ° / 2.8 ° false
  • Cuma 11.7 ° / 6.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17.3 ° / 6.3 ° Güneşli